torstai 24. maaliskuuta 2011

Lehtikatsaus

Eilen rytisi postilaatikossa oikein kunnolla, kun postinkantaja toi sinne kaksi kilpailevaa lehteä: Sportin ja KuntoPlusin. Kilpailu on ilmeisen kovaa, sillä kumpikin lehti toi jotain kainalossaan. Sportin mukana tuli Täydelliset vatsalihakset -liite, joka kuuluu lehden jumppaliitesarjaan. KuntoPlus puolestaan lahjoi Litteä vatsa, vahva selkä –dvd:llä. Laskun mukana tuli tarjous dvd-sarjan toisesta osasta, jonka jälkeen sitten saisi loput sarjan 16 osasta normaalihintaan. Kiitos, mutta ei kiitos :-)

Sportin vatsalihasliite on toimitettu vähän minikokoisen lehden tavoin. Ensin on päätoimittajan sananen sekä jokunen yleisohje vatsan jumppaamisesta. Sitten kerrotaan hiukan teoriaa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat vatsan muotoon. Sitten päästään kotijumppaamaan parin aukeaman verran. Seuraavaksi on aukeaman pituinen juttu, joka hyvinkin voisi olla isossakin lehdessä, ja lopuksi vielä pari aukeamaa jumppaliikkeitä. Liite jatkaa ihan hyvin edellisten liitteiden linjaa. Kun liitteet panee erikseen jonnekin, jumppavinkit löytää helpommin kuin lehtipinosta. Pelkän liitteen takia en ehkä ostaisi lehteä, jos se ei muuten kiinnostaisi.

Dvd:tä en ole ehtinyt katsoa, mutta pituutta näyttää olevan 110 minuuttia ja se on puhuttu suomeksi. Sisällöksi ilmoitetaan: Filosofia * Menestyksen avain * Testaa itsesi * Kaksi eritasoista harjoitusohjelmaa. Ohjelman ovat kuulemma kehittäneet Kunto Plusin asiantuntijat Birgitte Nymann ja Anna Virenhem. Ilmeisesti dvd on tilaajalahja, mutta lehtihyllyllähän sen näkee saako sitä irtonumeron mukana.

Itse lehtien sisältö menee jonkin verran päällekkäin. Kummassakin lehdessä on juttu pyöräilystä – Sportin juttua höystävät Kaisa Lekan, Laura Ruohosen ja Peltsi Peltolan pyöräilyjutut ja –vinkit, Kunto Plus taas keskittyy lähinnä työmatkapyöräilyyn ja antaa pukeutumisohjeita työmatkaa varten.

Kunto Plus esittelee pakarajumpan, jota noudatellen takalisto kuulemma muuttuu vahvaksi ja kiinteäksi 8 viikossa, Sport taas keskittyy Säihkysäärten treenaamiseen neljän aukeaman verran. Viiden, jos jutun avaava kuva-aukeamakin lasketaan mukaan. Sportilla on myös viiden kilsan juoksuohjelma 10 viikoksi – Kunto Plusin lenkkiohjelma oli edellisessä numerossa. Molemmissa on oletusarvona, että talvella ei välttämättä ole pahemmin lenkkeilty.

Kunto Plusissa on juttu ratsastusreissusta Islantiin ja vähän yllättäen myös hiihdosta – ajoitus tuntuu hieman hassulta, vaikka hanki onkin vielä paksu. Lisäksi Kuntoplus esittelee corebar-jumpan – corebar on näköjään jumppatanko, joka on väännetty mutkalle kuin polkupyörän sarvet. Sport antaa ohjeita Bollywood-tanssiin kotona ja testaa sykemittarit.

Siinä olivat vasta liikuntajutut. Sitten on tietysti ravitsemusjuttuja ja muuta sen sellaista. Mulle on nyt jonkin aikaa tullut nämä molemmat lehdet, ja toinen pitäisi varmaan kohta lopettaa. Mutta kumpi? Sport on tullut mulle pitempään, ja siinä on enemmän luettavaa myös liikunta- ja ravitsemusjutuissa. KuntoPlus on jollain lailla hajanaisempi, mutta keskittyy enemmän liikkumiseen. Sport on naistenlehtimäisempi, sillä siinä on aina jonkun julkkiksen verkkaviikkojuttu ja jonkun toisen julkkiksen ruokapäiväkirja sekä muotiosio, jossa kylläkin esitellään johonkin lajiin liittyviä vaatteita. Tällä kertaa vuorossa ovat joogavaatteet.

Pääasia kumminkin on, että kumpikin lehti innostaa liikkumaan.

Edit-täti iskee taas. Käväisin vielä kirjastossa lukemassa uuden Fit-lehden. Siinä oli aika hyvä juoksupaketti: jonkin verran teoriaa, kympin juoksutapahtumaan tähtäävä juoksuohjelma ja juoksua tukeva saliohjelma sekä ohjeita verryttelyyn. Fitissäkin oli muotijuttu ja Baba Lybeckin haastattelu (kyllä vain, kuvissa heiluva kuula näyttää kovasti samalta kuin omani), ja tietysti elämänmuutossarjan avausjuttu. Lisäksi oli matkailujuttu muistaakseni Jerseyn saaresta ja ruokaohjeita, eli lehti ei oleellisesti eroa kilpailijoistaan.

2 kommenttia:

  1. Oletko tutustunut Kunto&Terveys-lehteen (http://www.kuntolehti.com/main.php?id=185)? Minun mielestä sen jutuissa on enemmän lukemista kuin missään mainitsemistasi lehdistä. Fit ja Sport on mulle aika tuttuja, KuntoPlussaa olen selaillut muutamia kertoja. Kaikissa mua on kiusannut se juttujen pinnallisuus ja lisäksi niissä on ollut mulle niin paljon epäkiinnostavaa. Kunto&Terveys on löytänyt irtonumerona tiensä mun ostoskoriin joitain kertoja ja nyt olen tilannut sitä kokeeksi muutaman numeron. Tällä hetkellä ainoa hoksaamani miinus noihin muihin on harvempi ilmestymisaikataulu (6/vuosi).

    VastaaPoista
  2. Hei, Ammi!
    Kunto&Terveys on tuttu lehti, olen ostanut sitä pari irtonumeroa ja pitänyt kovasti. Alun perin tutustuin lehteen, kun sen sai KiipFITin osallistujille jaetussa tuotekassissa.
    Osa lehden erilaisuudesta on varmasti toimituksellista, kun muotijutut ja kaikenlainen sälä on jätetty pois. Silti täytyy sanoa, että artikkeleiden asiapitoisuuskin on vähän eri luokkaa... Siinä mielessä Kunto&terveys on verrattavissa esim. Juoksija-lehteen ja Latu&Polkuun, jotka ovat erittäin hyviä lehtiä - nämä naistenlehdet valikoituivat vertailuun lähinnä siksi, että sattuivat ilmestymään samalla viikolla :-)

    VastaaPoista