sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Paluu arkeen

Tämä viikko on vielä mennyt enimmäkseen lomailun merkeissä. Käväisin kotipuolessa, ja lenkkarit olivat totta kai mukana. Alun perin suunnittelin lenkkeileväni Vegoilla, kuten olen tehnyt tähänkin asti, ja otin uudenkarheat Inov-8:t mukaan lähinnä näyttääkseni niitä isälle. Loppujen lopuksi juoksin kumminkin Inov-8:eillä, mikä oli oikein hyvä päätös. Tähän asti olen juossut niillä vain vähän enkä lumella lainkaan, joten nyt ne tuli testattua. Torstain lenkillä tiellä oli paikoin lumilingon jättämiä liukkaita kohtia, mutta kenkä piti silti oikein hyvin. Pikkuisen lipsui siinä vaiheessa, kun kokeilin spurttia alaspäin viettävällä osuudella, mutta kaiken kaikkiaan pito oli tosi hyvä. Kyse on kumminkin nastattomista maastolenkkareista. Hölkkäsin neljä kilsaa ja lopetin sillä erää siihen.

Perjantaina reitille oli ehtinyt tupruta lunta linkoamisen jälkeen, ja lisää tuli lenkin aikana. Juokseminen oli selvästi raskaampaa, joten otimme hiukan hitaamman lenkin ja juoksimme sitten kuusi kilsaa. Aikaa kului 51 minuuttia eli hiukan vähemmän kuin viimesyksyisessä kuuden kilsan hölkkäkisassa. Tänä vuonna on siis täynnä tasan 10 kilometriä juoksua. Edellisen kerran olen juossut ulkona joulukuun alussa, sitten iski köhäkierre. Kuulin muuten ilokseni, että juoksutyylini on jo parempi kuin syksyllä :-)

Mun on pitänyt pitkään kirjoittaa siitä, miten varustaudun lenkille talvisaikaan. Viime talvena lenkkeilyä aloitellessani puin päälleni reippaasti enemmän kuin nyt. Muistan juosseeni 18 asteen pakkasessa ylläni kaksi pitkää kerrastoa, ohuet joustavat tuulihousut ja tuulitakki joka ei hengitä. Kaipa mulla oli myös kaulaliina, pipo, paksunpuoleiset hanskat ja jalassa maastolenkkarit sekä itse kutomani villasukat :-)

Se oli ihan hyvä varustus siinä vaiheessa, kun jaksoin juosta enimmillään kaksi lyhtypylvään väliä kerrallaan. Nykyään tulee lenkkeillessä sen verran kuuma, että puen vain yhden kerraston, kovilla pakkasilla kävellessäni saatan lisätä toiset housut ja lyhythihaisen paidan. Vielä 10 asteen pakkasella juoksupaita riittää, jos ei tuule kovaa. Tuuli tuottaakin vähän päänvaivaa, sillä vanha tuulitakkini ei ole vieläkään oppinut hengittämään :-) Se ei siis pääse juoksulenkille kuin äärimmäisessä hädässä. Syksyllä tuli kuitenkin todettua, että pelkkä heijastinliivikin pitää tuulta aika hyvin.

Pässinpökkimät ovat vaihtuneet urheilusukkiin sen jälkeen, kun hikinen villasukka hiersi jalkaan rakon. Nastalenkkareita en ole hankkinut vieläkään, enkä aio ainakaan tänä vuonna hankkiakaan. Jos on liian liukasta, voin siirtää lenkkiä toiseen päivään tai keksiä jotain muuta. Yleensä maastolenkkarit pitävät riittävän hyvin, jos reitin varrella ei ole paljon autotien ylityksiä.

Välipäivinä ilmestyneessä KuntoPlussassa oli myös juttu talvilenkille pukeutumisesta. Jutusta puuttui jostain lukemani nyrkkisääntö: Vaatetta tarvitaan sen verran, että lenkille lähtiessä on hiukan kylmä. Äkkiä sitä sitten lämpiää.

Tällä viikolla liikkuminen on jäänyt aika vähiin, sillä matkanteko vei kaksi päivää.
Maanantaina zumbasin aamulla ennen töihin lähtöä. Illalla kävin punttisalilla.
Torstaina hölkkäsin neljä kilsaa,
perjantaina kuusi kilsaa.


Siinäpä se sitten olikin, sillä matkustaminen vei viikosta kaksi päivää. Kuntokeskuksen liikuntakalenteri on muuttunut, enkä aloittanutkaan sitä puolimaratonohjelmaa uudelleen vielä tällä viikolla. Alkaa siis olla korkea aika kehittää sopiva viikkorytmi kevätpuolelle.

2 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus! =)
  Mukavaa, kun köhäkierre on ohitse ja olet taas päässyt hölkästä kiinni. Nyt onkin mukavaa ja ihanaa hölkkäillä, kun valoisuus lisääntyy ja näinä päivinä lämpökin.

  Ja siten sinun yksi kirjoituksen aihe, juoksupukeutuminenkin, kevenee.
  Eilen itse lenkillä huomasin, että minulla oli liikaa yllä. Ja minulla oli se tavanomainen, mitä olen käyttänyt tänä talvena, eli; aluskerrasto, microfleece-paita ja juoksutakki. Jaloissa kerraston päällä juoksutrikoot. Taitaakin tuo fleecepaita olla liikaa aurinkoisina suojakelipäivinä. Täytyypä testata...

  Ihanaa alkanutta viikkoa sulle, ja juoksemisen(ja muunkin liikunnan) -iloa!! =)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Teveronika!

  Tuossa joulun alla ehdin jo vähän potea sitä, etten päässyt lenkille ja ettei sen takia ollut oikein kirjoitettavaakaan. Voi tietysti olla, että se oli lähinnä oma tunne :-)

  Ihmiset ovat tietysti erilaisia, mitä pukeutumiseen tulee! Mua haittaa liikkuessa enemmän se, että on liian kuuma. Kylmällä voi yleensä liikkua hiukan rivakammin, mutta helteelle ei voi mitään. Jos taas puen talvella liikaa päälle, pipo ja hanskat ovat vaarassa kuoriutua pois kesken lenkin, ja sitten onkin kurkku taas käheä ja nenä vuotaa! Veikkaan, että suojakelillä pitkähihainen kerrasto, juoksuhousut ja juoksutakki ovat parahultainen yhdistelmä - ainakin mulle :-)

  Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!
  Juoksentelemisiin!

  VastaaPoista