torstai 27. tammikuuta 2011

Rahkakarnevaalit

Löysin kaupasta Valion uutta maustamatonta rahkaa ja mieleeni tuli, että järjestänpä rahkakarnevaalit. Toisin sanoen vertailen rahkoja toisiinsa. Kävin siis ostamassa kassillisen erilaisia rahkoja. Maustamattomia rahkoja löytyi lähikaupoista neljä, kun tavallinen Valio maitorahka jätettiin pois. Pois jättämisen syynä oli se, että kannessa sitä suositellaan leivontaan, jälkiruokiin, levitteisiin ja täytteisiin, eli tarkoitus ei olekaan paasata sitä lusikalla suoraan purkista ääntä kohti. Testissä tein tietysti juuri niin, koska nykyään syön rahkan kanssa korkeintaan marjoja tai satsuman. Jos niitäkään. Eikä sokeria, kiitos :-)

Kisaan osallistuivat:

Valio pehmeä rasvaton maitorahka. 250 gramman purkki, hinta 0,69 euroa. 100 grammassa on energiaa 60 kcal, proteiinia 10 g, hiilihydraattia 4,3 g ja rasvaa 0,3 g. Erikseen ilmoitetaan myös kalsiummäärä, joka on 110 mg. Valmistettu Suomessa.

Ehrmann maitorahka. 250 g, 0,72 e. 100 grammassa on energiaa 58 kcal, proteiinia 9,0 g, hiilihydraattia 5,0 g ja rasvaa 0,2 g. Vielä ilmoitetaan kuitu- ja natriummäärät, jotka ovat alle 0,1 g Valmistusmaa Saksa.

Rainbow maustamaton rasvaton rahka. 250 g, 0,61 e. 100 grammassa on energiaa 70 kcal, proteiinia 12 g, hiilihydraattia 4,0 g ja rasvaa 0,5 g. Natriumia 0,04 g. Valmistusmaa Saksa.

X-tra maustamaton rasvaton rahka. 500 g, 1,09 e. 100 grammassa on energiaa 60 kcal, proteiinia 10 g, hiilihydraattia 4,0 g ja rasvaa 0,2 g. Valmistusmaa Saksa.

Nämä kaikki olivat tosi tasaväkisiä! Valion rahka oli ehkä vähän yllättäen pehmeintä sekä maultaan että rakenteeltaan, odotin jonkinlaista toisintoa tuosta perusrahkasta. Saksalaiset rahkat olivat selvästi happamampia, Ehrmannissa on vähän sitruunainen sivumaku. Rainbow oli todella ryynimäistä ja X-tra rakenteeltaan melko tymäkkää. Tähän asti olen suosinut Ehrmannia, mutta nyt se saa vakavan kilpailijan Valion uutuudesta. Kumpikin näkyy loppuvan kaupasta vähän väliä, joten sitä ostetaan, jota on. Ehdottoman puolueellinen kantani on, että Valion rahka on parasta.

Alun perin aioin jättää maustetut rahkat pois vertailusta, mutta kovasti mainostettua Skyriä ei ilmeisesti saa maustamattomana. Johonkin piti vetää raja, joten kriteerit olivat: Tuotteen pitää olla valmis syötäväksi sellaisenaan, ja sen ilmoitetaan olevan rahkaa. (Vasta maistamisvaiheessa huomasin Skyrin olevankin ”hapatettua maitovalmistetta". Rahkaa se silti on, jos multa kysytään.) Makuina vanilja ja marjamaut. Tässä vaiheessa otin mukaan makuraatiin ukkokultani, kun en ole itse näitä tottunut syömään.

Vaniljarahkat:

Skyr. 170 g, 1,39 e. 100 grammassa energiaa 56 kcal, proteiinia 10,3 g, hiilihydraattia 3,3 g ja rasvaa 0,2 g. Mukana lusikka. Valmistusmaa Islanti. Proteiiniprosentti maustamattoman rahkan luokkaa. Vähiten hiilareita, koska ainoa aspartaamilla makeutettu tuote. Vähän tunkkainen jälkimaku, muuten olisi ihan hyvää. Happamenpuoleista. Miehen arvio: mautonta, ei vaniljan makuista.

Valio maustettu rahka. 200 g, 2,01 e. 100 grammassa energiaa 160 kcal, proteiinia 7,3 g, hiilihydraattia 16 g ja rasvaa 7,0 g. Valmistusmaa Suomi. Rasvaisin rahka. Kannessa lukee: ”Erilaisiin täytteisiin tai nauti sellaisenaan. Leivontaan ja jälkiruokiin.” Rakenne on pehmeä, mutta rahka on aika makeaa. Rasvaprosentin takia käyttäisin lähinnä johonkin jälkiruokaan. Miehen arvio: on tämä parempaa kuin Skyr.

Danone Danio Original. 180 g, 1,04 e. 100 grammassa energiaa 119 kcal, proteiinia 5,9 g, hiilihydraattia 17,2 g ja rasvaa 3,0 g. Valmistusmaa Saksa. Kellertävämpää kuin muut, ätläkän makeaa. Miehen mielestä vetistä.

Pirkka vaniljarahka.
150 g, 0,73 e. 100 grammassa energiaa 117 kcal, proteiinia 5,4 g, hiilihydraattia 14 g ja rasvaa 4,4 g. Valmistettu Ranskassa. Maku pehmeä, ei äkkimakea mutta kuitenkin tosi makea, kaipaa marjoja seuraksi. Miehen mielestä vaniljainen ja paras.

Exquisa Creamy Quark. 500g, 1,90 e. 100 grammassa energiaa 87 kcal, proteiinia 6,4 g, hiilihydraattia 15 g ja rasvaa 0,2 g. Ei säilöntäaineita, ilmoitetaan erikseen. Valmistusmaa Saksa. Väriltään selvästi keltainen. Tahmea. Vähän sitruunainen maku, joka olisi ihan hyvä jos ei peittyisi liimamaiseen tunteeseen suussa. Mies luonnehti sanalla ”kauhea”.

Rainbow vaniljarahka. 150 g, 0,66 e. 100 grammassa energiaa 140 kcal, proteiinia 7,9 g, hiilihydraattia 18 g ja rasvaa 4,0 g. Valmistusmaa Viro. Ulkonäöltään vetisimmän näköinen rahka olikin ihan syötävää. Makeaa, sitruunainen sivumaku. Miehen arvio: Ihan hyvää.

Sitten siirryimme marjamakuihin. Mies alkoi väsähtää, mikä ehkä näkyy kommenteissa.

Marjamaut:

Skyr mustikka. 170 g, 1,39 e. 100 grammassa on energiaa 92 kcal, proteiinia 9,8 g, hiilihydraattia 12,7 g ja rasvaa 0,2 g. Mukana lusikka. Valmistusmaa Islanti. Tällä kertaa makeutusaineena on sokeri, mikä nosti hiilareiden määrän lähemmäs muita. Väri on hailakka ja tasainen, rakenne aika jämäkkä. Ei maistu mustikalta :-( Miehen mielestä vähän liian makeaa.

Valio maustettu rahka kuningatar. 200 g, 2,01 e. 100 grammassa on energiaa 160 kcal, proteiinia 7,3 g, hiilihydraattia 16 g ja rasvaa 7,0 g. Laktoositon. Valmistusmaa Suomi. Periaatteessa leivonta- ja jälkiruokarahkaa, mutta kannessa väitetään, että voi nauttia sellaisenaan. Tymäkkä rakenne, runsas väri. Makeaa, mutta puolukka tuo kivasti raikkautta. En silti ostaisi välipalaksi. Miehen mielestä omituisen makuista.

Danone Danio Original mustikka.
180 g, 0,94 e. 100 grammassa on energiaa 110 kcal, proteiinia 6,0 g, hiilihydraattia 14,7 g ja rasvaa 3,0 g. Valmistusmaa Saksa. Runsas väri, pehmeä rakenne. Makea! Mies piti vähän liian makeana.

Pirkka marjarahka.
150 g, 0,73 e. 100 grammassa on energiaa 119 kcal, proteiinia 5,1 g, hiilihydraattia 15 g ja rasvaa 4,1 g. Valmistusmaa Ranska. Kotitekoisen näköistä. Marjaisaa ja melko raikasta. Miehen mielestä aika hyvää, kummankin mielestä paras.

Rainbow mansikkarahka.
150 g, 0,66 e. 100 grammassa on energiaa 130 kcal, proteiinia 6,9 g, hiilihydraattia 17 g ja rasvaa 4,0 g. Valmistusmaa Viro. Kalpeaa, paksua, tosi makeaa. Mies kysyi, oliko se muka marjarahkaa.

Exquisa Creamy Quark mustikka. 500 g, 1,90 e. 100 grammassa on energiaa 87 kcal, proteiinia 6,2 g, hiilihydraattia 15,1 g ja rasvaa 0,2g. Valmistusmaa Saksa. Pelotti maistaa tätä saman merkin vaniljarahkan jälkeen, mutta ei se ollutkaan aivan kamalaa. Rakenne ja väri hyvät, jopa kermainen suutuntuma, mutta jälkimaku outo. Mies sanoi muovimaiseksi.

Valio välipalarahka mansikka.
170 g, 0,89 e. 100 grammassa on energiaa 115 kcal, proteiinia 6,9 g, hiilihydraattia 15 g ja rasvaa 2,9 g. Valmistusmaa Suomi. kalpea väri, jämäkkä rakenne. Ällömakea ja vähän esanssinen maku. Miehen mukaan vähän sinnepäin.

Valio Vanilla rahkavaahto mansikka.
100 g, 0,94 e. 100 grammassa on energiaa 140 kcal, proteiinia 5,5 g, hiilihydraattia 19 g ja rasvaa 4,5 g. Valmistusmaa Suomi. Hyvin kalpea, hyvin makea. Jälkiruokaa. Miehen mielestä kermaisen makuinen ja kuohkea.

*** Huh, huh! ***

Olihan siinä maistelemista, vaikka otimmekin vain teelusikallisen kerrallaan. Meillä taidetaan edelleen nauttia maustamatonta rahkaa ja marjoja, sillä maustetut rahkat ovat järjestään ällöttävän makeita. Skyr ei myöskään oikein vakuuttanut, vaikka painiikin proteiinien osalta ihan eri luokassa kuin muut tuotteet.

Karnevaalien jäljiltä jääkaappi on nyt täynnä avattuja rahkapurkkeja... Eipä ole välipalapulmia, kun vain marjoja riittää :-)

10 kommenttia:

 1. Aivan mahtava makuvertailu! Loistavaa! :)
  Minullakin on muutamaa laatua maitorahkaa tällä hetkelläkin kaapissa ja viikonlopuksi smoothie kokeiluja tiedossa.

  VastaaPoista
 2. Suosittelen lämpimästi myös Lidl:n maitorahkaa. Maustamatonta ja 500g purkissa. Todella pehmeää ja oikein sulaa suussa! Se on mun lemppari. :) Aika paljon olet jaksanut maistella ;D

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!
  Outi, käyn varmasti kurkkimassa, milloin postaat smoothiekokeiluistasi :-)
  Anonyymi, mullakin tuli Lidl mieleen mutta sen verran jälkijättöisesti, etten lähtenyt sinne enää erikseen. Se on vähän kauempana kuin nämä mun normiruokakaupat ja pääsi siksi unohtumaan. Siellä olisi varmasti ollut myös lisää maustettuja rahkoja, saksalaisten rahka- ja jogurttivalikoimahan on omaa luokkaansa. Testin perusteella myös laatu on kirjavaa :-)
  Oli tuossa maistelussa urakkaa, mutta mulla olikin Metodi. Maistelin ensin maustamattomista teelusikallisen kerrallaan, pidin puolen tunnin tauon ennen vaniljaryhmää ja sitten taas puolen tunnin tauon ennen marjamakuja. Tänään ei kyllä tehnyt rahkaa mieli ;-D

  VastaaPoista
 4. Hei Katja,

  Hieno vertailu! Ja hienoa että Skyr mahtui mukaan. Meilläkin maustamaton Skyr tulossa ehkä jo keväällä valikoimaan.

  T:Sami, Skyr tiimistä

  VastaaPoista
 5. Hei Sami, kiitos kommentista!
  Skyr on ollut niin paljon esillä, että sitä oli pakko testata jo oman uteliaisuudenkin vuoksi :-)
  Kiva tietää, että maustamatonkin Skyr on tulossa, sitä pitää ilman muuta maistaa!

  VastaaPoista
 6. Wautsi! Todella kattava rahkavertailu!! Sä olet nähnyt ihan oikeesti vaivaa tuon vertailun eteen! Ja mieskin vielä uhrautui mukaan maistelemaan. Kiva, että laitoit tiedoksi kaikki protsku-, rasva- ja hiilarimäärätkin!
  Tämän perusteella pitääkin etsiä ainakin tuota Valion uuttuutta sekä tuota Skyria. Oma suosikkini on tällä hetkellä Ehrmann.Vielä kun oppisi syömään sitä ilman suurempia makeutuksia. Yleensä laitan jotain marjajogurttia joukkoon...

  t. tinttari

  VastaaPoista
 7. Kiitos, tinttari!
  Nuo ravintoarvot oli mun mielestä aika oleelliset, koska ne heittelevät tosi paljon, varsinkin maustettujen rahkojen ja maustamattomien välillä. Samoin hinta - Valion muut maustamattomat rahkat eli ne leivontaan tarkoitetut, joissa on myös laktoositon - ovat kalliimpia. Tämä uutuus on hinnaltaan samaa luokkaa Ehrmannin kanssa.
  Aiemmin söin tuota normaalia Valion rahkaa niin, että panin purkilliseen pikku lurauksen rasvatonta maitoa ja puoli teelusikallista sokeria. Vähitellen vähensin sokerin määrää, jolloin se maitoluraus riitti :-)
  Sen jälkeen Ehrmann onkin mennyt ihan siltään, samoin kuin nämä testin maustamattomatkin. Maustetut rahkat tuntuivatkin sitten järkyttävän makeilta!! Ennen mustikka-Danio oli herkkuni, nyt maustan rahkani mieluummin itse...

  VastaaPoista
 8. Laitan tähän vielä joukon jatkoksi tiedot Lidl:n Milbona rasvattomasta maitorahkasta (500g), kun sattui löytymään jääkaapista. Eli 100 g:ssa rahkaa:
  energiaa 67 kcal
  proteiinia 12,2 g
  hiilihydraatteja 3,9 g
  rasvaa 0,3 g

  t. tintaari

  VastaaPoista
 9. Wau, olitpa tehnyt suuren työn tässä rahkavertailussa. Minä olen vähän suurpiirteisempi mitä rahkaan tulee :D Ostan aina halvinta! Ja kun sekaan menee marjoja tai hedelmiä sekä pähkinöitä niin ei se rahka sieltä enää paljon maistu. Useimmiten tulee ostettua Rainbow- ja Lidlin rahkoja puolen litran tötsissä. Miehelle ostan herkuksi Lidlin rasvatonta mansikkarahkaa (Linessa). Olen sitä toki itsekin maistanut, ja ihan hyväksi herkuksi todennut. Ei kuitenkaan arkiruoaksi.

  VastaaPoista
 10. Tinttari, kiitos Milbonan ravintoarvoista! Tosi hyvä proteiiniarvo, pitääpä poiketa Lidlissä joskus ohimennen :-)

  Hanne, rahka ei tosiaan maistu jos siinä on seassa vähänkin enemmän jotain muuta :-) Joskus vain haen rahkapurkin ja satsumia välipalaksi töihin mennessä, ja silloin rahkan maulla on vähän enemmän väliä :-) Maustamattomista rahkoista ei mikään ollut varsinaisesti pahaa!
  Maustetut rahkat eivät tosiaan käy arkiruoaksi. Kuten ravintosisällöistä näkyy, niissä on tavattomat määrät sokeria. Nyt kun on tottunut syömään rahkan rahkana ja lisäämään marjat ja muut itse, valmiiksi maustetut rahkat eivät enää edes maistu hyvältä...

  VastaaPoista